Aσφάλιση Oλυμπιακών Αγώνων: Οι κίνδυνοι και η στήριξη από την ιδιωτική ασφάλιση

Άσκησις άνευ φύσεως και μαθήσεως ατελές: Η άσκηση χωρίς φυσικά προσόντα και γνώση είναι ατελής.

Πλούταρχος Αρχαίος Έλληνας ιστορικός  (47-120 μ.Χ.)

της Ελενας Ερμείδου

Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο του κόσμου αυτό το καλοκαίρι, καθώς φιλοξενεί δύο από τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις στον κόσμο. Το τουρνουά ποδοσφαίρου UEFA Euro Championship που  ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου στη Γερμανία, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Παρίσι που ξεκινούν στις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν στις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Οι αθλητικές διοργανώσεις  εκτός από την ψυχαγωγία που προσφέρουν, κρύβουν προκλήσεις και κινδύνους. Καμία, όμως  αθλητική διοργάνωση δεν έχει τόσους κινδύνους όσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Euro 2024 ή το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

Γιγαντιαίες διοργανώσεις

Τέτοιες διοργανώσεις μαμούθ απαιτούν τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές, ελέγχους και επιμελητεία. Περίπου 15 εκατομμύρια επισκέπτες αναμένεται να βρεθούν στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους οποίους θα παρακολουθήσουν 10.500 αθλητές από περισσότερες από 200 χώρες. Δισεκατομμύρια θα παρακολουθήσουν  τόσο τους Ολυμπιακούς Αγώνες όσο και τα Euro 2024 από την τηλεόραση και διαδικτυακά.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 λέγεται ότι είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που διοργανώθηκε ποτέ στη Γαλλία. Με τις πωλήσεις εισιτηρίων, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις συμφωνίες χορηγιών να ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια, οι αξίες που διακυβεύονται είναι τεράστιες.

Υψηλότερες ασφαλισμένες αξίες

Σχεδόν όλο το κόστος των 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη λειτουργία της διοργάνωσης  χρηματοδοτείται ιδιωτικά μέσω πωλήσεων εισιτηρίων, φιλοξενίας, χορηγιών και τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Παρόμοια ποσά δαπανήθηκαν για την αναβάθμιση των υποδομών στο Παρίσι  – το 95% των αγωνιστικών χώρων είναι ήδη κατασκευασμένα ή προσωρινά κατασκευασμένα-.

Τούτου λεχθέντος, οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 αναμένεται να έχουν τις υψηλότερες ασφαλισμένες αξίες , αντανακλώντας το μέγεθος τους και  την εμπορική αξία των εκδηλώσεων.

Συνέχεια άνευ εμποδίων

Σχεδόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ασφαλισμένοι από τους διοργανωτές, την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τις εθνικές οργανωτικές επιτροπές,  ασφαλισμένες είναι οι εθνικές ομάδες, ατομικά οι αθλητές, καθώς και οι χορηγοί, οι τηλεοπτικοί φορείς, εταιρείες, λιανεμπόριο, προμηθευτές.

Ίσως ο μεγαλύτερος και πιο απαιτητικός κίνδυνος για την ασφαλιστική αγορά είναι η ακύρωση της διοργάνωσης. Σε περίπτωση τέτοιου συμβάντος καλύπτονται οι οικονομικές επιπτώσεις από την ακύρωση ή την αναβολή μίας εκδήλωσης από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, από απειλές για την ασφάλεια της διοργάνωσης, τρομοκρατικά γεγονότα, απειλές για την δημόσια υγεία. Οι ασφαλισμένες αξίες έναντι ακύρωσης για ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός μπορεί να ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο παρασκηνιακός ρόλος της ασφάλισης – Τι ασφαλίζει η Allianz France

Εκτός από τις καλύψεις των εισιτηρίων, από συμβάντα ακύρωσης ή αναβολής εκδηλώσεων, η ασφάλιση έχει και παρασκηνιακό ρόλο, καθώς  υποστηρίζει την καθημερινή λειτουργία μεγάλων αθλητικών γεγονότων, προστατεύοντας και τους αθλητικούς χώρους. Η Allianz France, για παράδειγμα, είναι ένας από τους κύριους ασφαλιστές των κύριων υποδομών όπως το Vélodrome de Saint-Quentin-en-Yvelines, το ναυτικό στάδιο στο Vaires-sur-Marne και την τοποθεσία που θα λειτουργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παρέχει επίσης κάλυψη για το Marathon pour tous.

Όσοι θα πάνε στο Παρίσι

Για τους φιλάθλους που σκοπεύουν να παρακολουθήσουν τους Αγώνες στο Παρίσι, διατίθεται ασφάλιση ταξιδιού και ακύρωσης εισιτηρίων.  Οι αθλητές, οι ομάδες και οι παίκτες συχνά απαιτούν κάλυψη ιατρικής ασφάλισης για την προστασία από τραυματισμούς ή ασθένειες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα. Ανάλογα με τις συμβατικές συμφωνίες τους, μπορεί επίσης να χρειάζονται κάλυψη αστικής ευθύνης για προστασία από αξιώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους σε αγώνες. Οι διοργανωτές επίσης απαιτούν  μεγάλα όρια ασφάλισης αστικής ευθύνης για την κάλυψη κινδύνων για τους εργαζόμενους και τους εθελοντές που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, καθώς και με τους θεατές.

Ομαδική δουλειά

Ως επίσημος Παγκόσμιος Ασφαλιστικός Συνεργάτης για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, η Allianz συνεργάζεται με την Ολυμπιακή Επιτροπή για την παροχή ασφαλιστικών λύσεων και υπηρεσιών στις οργανωτικές επιτροπές των Ολυμπιακών Αγώνων, στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και στις Ολυμπιακές ομάδες και αθλητές τους. Η τρέχουσα συνεργασία, που βασίζεται σε μια συνεργασία με το ‘Παραολυμπιακό Κίνημα’,ανακοινώθηκε το 2018 και θα διαρκέσει έως το 2028. Ωστόσο, μια διοργάνωση τόσο μεγάλη όσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες απαιτεί τη συμμετοχή πολλών ασφαλιστικών εταιρειών.

Underwriting Αγώνων – τέχνη παρά αναλογιστική επιστήμη

Η αναδοχή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μάλλον τέχνη παρά αναλογιστική επιστήμη. «Δεν μπορούμε να πάρουμε τις εμπειρίες από προηγούμενους Αγώνες και να έχουμε την προσέγγιση ασφάλισης δύο χρόνια μετά. Κάθε Αγώνας διεξάγεται σε διαφορετικό περιβάλλον και σε άλλη χώρα. Για το Παρίσι 2024, για παράδειγμα είναι ι ο αστικός χαρακτήρας της Τελετής Έναρξης  ενώ για το LA28 χρειάζεται να ληφθεί υπ όψιν το νομικό πλαίσιο στις ΗΠΑ όταν πρόκειται για ευθύνη ή αδικοπραξία, αναφέρει η Allianz.

Μαθήματα από την πανδημία

Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες σηματοδοτούν τους πρώτους αγώνες που θα διεξαχθούν μπροστά σε θεατές μετά την πανδημία και χωρίς περιορισμούς Covid-19. Το Τόκιο 2020 αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, αλλά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ένα χρόνο αργότερα, αν και σε μεγάλο βαθμό κεκλεισμένων των θυρών. Κανένας Ολυμπιακός Αγώνας δεν ακυρώθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζει η Allianz.

Ενώ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε τον Μάιο του 2023 ότι ο Covid-19 δεν ήταν πλέον συμβάν  Έκτακτης Ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία η πιθανότητα μελλοντικών κρουσμάτων πανδημίας παραμένει. Οι διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων είναι επιφορτισμένοι με την αξιολόγηση του πιθανού αντίκτυπου σε μια εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης ακύρωσης ή , αναβολή λόγω της δημόσιας υγείας.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι – αυξημένος ο κίνδυνος χτυπήματος σε Γαλλία και Γερμανία

Δεδομένου του τρέχοντος παγκόσμιου γεωπολιτικού κλίματος, οι απειλές για την ασφάλεια έχουν ξεπεράσει τις απειλές του  Covid-19. Δεδομένων του ιστορικού των τρομοκρατικών επιθέσεων τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος.

Η Γαλλία, η οποία σχεδιάζει να αναπτύξει περίπου μία δύναμη  45.000 αστυνομικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας τονίσει ότι έχει εκπονήσει για το περιορισμό του αντίκτυπου ή αλλαγή τοποθεσίας της Τελετής Εναρξης  , σε περίπτωση που αυξηθεί η απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Ζητήθηκε από τους ασφαλιστές να παρέχουν εξειδικευμένη κάλυψη συμπληρωματική της κυβερνητικής κάλυψης για περιστατικά που σχετίζονται με τρομοκρατία, υλικές ζημιές, διακοπές επιχειρήσεων και ευθύνες. Επιπλέον, οι ασφαλιστές θα πρέπει να εξετάσουν τους κινδύνους εμφύλιων αναταραχών ή ακτιβιστών για το κλίμα, για παράδειγμα, και να παρέχουν κάλυψη για υλικές ζημιές, διακοπή εργασιών και αξιώσεις ευθύνης που προκύπτουν από πολιτικές αναταραχές.

Προκλήσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Ως μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα, το Euro και οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 είναι και οι δύο πιθανοί στόχοι για κυβερνοεπιθέσεις. Και η απειλή δεν είναι απλώς υποθετική. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ του 2018, μια κυβερνοεπίθεση διέκοψε την τελετή έναρξης, ενώ το Πεκίνο 2008, το Λονδίνο 2012 και το Ρίο 2016 και το Τόκιο 2020 βίωσαν δραστηριότητα απειλών στον κυβερνοχώρο. Αναμένεται ότι το Παρίσι 2024 δεν θα είναι διαφορετικό.

Η εξάρτηση από την τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει σημεία συμφόρησης από την άποψη του κινδύνου, οδηγώντας σε συγκέντρωση κινδύνων. Οι επιθέσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν σημαντικά αθλητικά γεγονότα, που κυμαίνονται από απάτη έκδοσης εισιτηρίων έως παρεμβολές σε ροές ζωντανής μετάδοσης και χειραγώγηση ψηφιακών πινάκων αποτελεσμάτων ή οθονών. Μια καθυστέρηση λίγων μόλις λεπτών σε ένα αθλητικό γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπές στα αρχικά προγράμματα διαφημίσεων των ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Επομένως, η ασφάλιση καθίσταται κρίσιμη για την κάλυψη και αστοχιών μετάδοσης.

Κλιματικές διαταραχές

Ιστορικά, οι διοργανωτές εκδηλώσεων και οι ασφαλιστές ανησυχούν για δυσμενή καιρικά φαινόμενα όπως καταιγίδες, κεραυνοί και ακραίες βροχοπτώσεις. Καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται, τα κλιματικά πρότυπα αλλάζουν, με αποτέλεσμα ο καιρός να γίνεται πιο απρόβλεπτος. Η υπερβολική ζέστη πλέον να αποτελεί σημαντικό παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Εκτός από τις ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια, η παρατεταμένη ζέστη μπορεί επίσης ξηράνει το έδαφος, μειώνοντας την ικανότητά του να απορροφά νερό. Οι επακόλουθες βροχοπτώσεις μπορεί συχνά να έχουν ως αποτέλεσμα την πλημμύρες σε μία τοποθεσία

ΠΗΓΗ: Aσφάλιση Oλυμπιακών Αγώνων: Οι κίνδυνοι και η στήριξη από την ιδιωτική ασφάλιση | Underwriter.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.