9 δεδομένα για την ασφάλιση περιουσίας στην Ελλάδα σήμερα

Με αφορμή τον διάλογο που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα περί υποχρεωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων και ιδιωτικών περιουσιών, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ενημερώνει τους καταναλωτές σχετικά με το τι ισχύει και τι όχι σχετικά με τον συγκεκριμένο κλάδο.

Ακολουθούν 9 δεδομένα για την ασφάλιση περιουσίας στην Ελλάδα σήμερα

1 – Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο περιουσίας είναι προσιτό

Σε αντίθεση με τη γενικότερη πεποίθηση, η ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών είναι μία προσιτή σε κόστος ασφάλιση. Ενδεικτικά, για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. που ασφαλίζεται για 120.000 ευρώ, το μέσο ασφάλιστρο που καλύπτει πυρκαγιά, σεισμό και φυσικές καταστροφές είναι της τάξης των 12 ευρώ το μήνα.  Φυσικά, όταν ασφαλίζονται περισσότεροι τα ασφάλιστρα  θα είναι ακόμη πιο προσιτά γιατί η διασπορά κινδύνου θα είναι μεγαλύτερη.

2 – Οι ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν από τους υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας στην Ευρώπη

Οι ασφαλιστικές εταιρίες λειτουργούν κάτω από ένα πολύ αυστηρό ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο (Solvency II) και εποπτεύονται αυστηρά από την Τράπεζα της Ελλάδος έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι μπορούν να ανταποκριθούν στους κινδύνους που αναλαμβάνουν. Σε κάθε γεγονός η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, πληρώνοντας τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων που επλήγησαν και έχει τη  δυνατότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια να αναλάβει πολύ περισσότερους κινδύνους. Διαθέτουν σχεδόν διπλάσια κεφάλαια από τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία με δείκτη φερεγγυότητας από τους υψηλότερους στη Ευρώπη (184,6% σύμφωνα με την Έκθεση της ΤτΕ).

3 – Η καταβολή αποζημιώσεων δεν καθυστερεί

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις γνωρίζουν πόσο σημαντικές είναι οι αποζημιώσεις για να μπορούν οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ζημιές στην περιουσία τους να ανακάμψουν. Γι’ αυτό το λόγο κινούν με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες και έτσι στις πιο απλές περιπτώσεις οι πρώτες αποζημιώσεις ξεκινούν να πληρώνονται μετά από κάποιες ημέρες. Στις πιο πολύπλοκες υποθέσεις είναι ευνόητο ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Η εποικοδομητική συνεργασία ασφαλισμένου – ασφαλιστικής εταιρίας διευκολύνει και επιταχύνει τη διαδικασία της αποζημίωσης. Αρχικά οι ασφαλισμένοι καλό είναι να αναφέρουν άμεσα τη ζημιά στην ασφαλιστική τους εταιρία και να παρέχουν τα έγγραφα ή τις πληροφορίες που θα τους ζητηθούν. Να συνεργάζονται με τον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα που θα αναλάβει να επιθεωρήσει και να εκτιμήσει τη ζημιά και γενικά να διατηρούν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους ανθρώπους της εταιρίας τους ή τους εκπροσώπους της απαντώντας σε τυχόν ερωτήσεις και παρέχοντας επιπλέον πληροφορίες που μπορεί να χρειαστούν.

4 – Μέχρι και σήμερα, 6.011 νοικοκυριά και επιχειρήσεις είχαν ασφαλιστική προστασία από την κακοκαιρία Daniel

Μέχρι σήμερα οι ζημιές που έχουν δηλωθεί στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ανέρχονται σε 6.011. Από αυτές,

  • οι 4.307 ζημιές αφορούν ασφαλίσεις περιουσίας (1.714 κατοικίες, 2.032 επιχειρήσεις 69 βιομηχανικές εγκαταστάσεις, 116 τεχνικά έργα και 376 φωτοβολταϊκά συστήματα).  
  • Οι υπόλοιπες 1.699 ασφάλιση αυτοκινήτων και 5 ασφάλιση σκαφών.

Από την πρώτη στιγμή, όπως σε κάθε καταστροφικό συμβάν, οι ασφαλιστικές εταιρίες ενεργοποίησαν τους μηχανισμούς αυτοψίας και καταγραφής των ζημιών ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις στα ασφαλισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει ξεκινήσει καταβολή προκαταβολών στους ασφαλισμένους. Είναι, βέβαια, πιθανό να δηλωθούν και άλλες ζημιές τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση θα πραγματοποιηθεί αναλυτική αναφορά για το συμβάν αυτό, όπως γίνεται συστηματικά με όλα τα καταστροφικά γεγονότα.

5 – Μόνο 1 εκ. σπίτια από τα 6,5 εκ. είναι ασφαλισμένα στη χώρα μας

Στην Ελλάδα υπάρχει ένα μεγάλο κενό προστασίας στην ασφάλιση περιουσίας. Στη χώρα μας ασφαλίζονται περίπου 1 εκ. σπίτια από τα 6,5 εκ. δηλαδή το ποσοστό ανέρχεται σε 15%. Στις επιχειρήσεις το ποσοστό ανέρχεται σε 40%, ασφαλίζονται δηλαδή 200 χιλ. επιχειρήσεις από τις 500 χιλ. (με τουλάχιστον ένα εργαζόμενο). Το μεγάλο στοίχημα είναι να αυξηθούν τα ποσοστά ασφαλισμένων ώστε πολίτες και επιχειρήσεις να μπορούν να ανακάμψουν μετά από ένα καταστροφικό συμβάν μέσω των αποζημιώσεων που θα πάρουν από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

6 –  Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει την ικανότητα να ασφαλίσει πολύ περισσότερους κινδύνους που σχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει τη δυνατότητα, την τεχνογνωσία και την κεφαλαιακή επάρκεια να αναλάβει πολύ περισσότερους κινδύνους. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις συγκεντρώνουν κεφάλαια για την αποζημίωση των ασφαλισμένων από τα ασφάλιστρα που παίρνουν και από τις αποδόσεις των επενδύσεών τους. Για καλύτερη διαχείριση και διασπορά του κινδύνου οι ασφαλιστικές εταιρίες μεταφέρουν μέρος του κινδύνου που αναλαμβάνουν σε άλλες εξειδικευμένες εταιρίες (αντασφαλιστικοί όμιλοι) μέσω της αντασφάλισης. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο που φέρουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, διασφαλίζοντας ότι θα μπορούν να καλύψουν  τις αποζημιώσεις ακόμα και σε μία εξαιρετικά ακραία φυσική καταστροφή.

7 – Η πρόληψη μειώνει τις επιπτώσεις ενός καταστροφικού γεγονότος

Η πρόληψη σε επίπεδο εθνικού σχεδιασμού (αντισεισμική προστασία, αντιπλημμυρική προστασία, αντιπυρική προστασία, κλπ.) αφορά το Κράτος. Επιπλέον το Κράτος μπορεί να διευκολύνει τους πολίτες να ενισχύσουν την προστασία των περιουσιών τους. Για παράδειγμα με οικονομική στήριξη για την ενίσχυση της αντισεισμικής προστασίας παλαιών κτιρίων, χτίζεται η ανθεκτικότητα του κτιριακού αποθέματος της χώρας και τα κτίρια αυτά μπορούν να καταστούν ευκολότερα ασφαλίσιμα. Σε ατομικό επίπεδο οι πολίτες μπορούν να λάβουν μέτρα για την προστασία της περιουσίας τους. Στην πρόληψη μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά η ασφαλιστική αγορά που μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτει σε ζητήματα διαχείρισης κινδύνων, μπορεί να συμβουλεύσει τους ασφαλισμένους.

8 – Τα κίνητρα καθιστούν την ασφάλιση πιο προσιτή για όλους

Τα ισχυρά κίνητρα βοηθούν στην αύξηση της διείσδυσης και το κλείσιμο του κενού προστασίας. Στις περισσότερες χώρες με έκθεση σε φυσικές καταστροφές τα καταστροφικά γεγονότα αντιμετωπίζονται με συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η ΕΑΕΕ θα συμμετάσχει στο διάλογο με την Πολιτεία μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ με τις  προτάσεις της ασφαλιστικής αγοράς.

9 – Οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν προνοήσει για την ενίσχυση της προστασίας της περιουσίας των πολιτών τους

Στην Γαλλία η ασφάλιση πυρός κατοικίας είναι υποχρεωτική για ενοικιαστές και συνιδιοκτήτες. Υποχρεωτικά προστίθεται η κάλυψη φυσικών καταστροφών. Στην Ελβετία η ασφάλιση κατοικίας είναι υποχρεωτική. Στην Ισπανία είναι υποχρεωτική η προσθήκη της κάλυψης φυσικών καταστροφών σε κάθε ασφαλιστήριο πυρός κατοικίας. Υποχρεωτικό χαρακτήρα έχει  επίσης η ασφάλιση κατοικίας για σεισμό στη Ρουμανία και στην Τουρκία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ η ασφάλιση δεν είναι υποχρεωτική, η διείσδυση είναι εξαιρετικά υψηλή, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι οι πολίτες αγοράζουν σπίτι κατά κύριο λόγο με στεγαστικό δάνειο.

Πηγή:https://www.insurancedaily.gr/9-dedomena-gia-tin-asfalisi-perioysias-stin-ellada-simera/

Έχετε την κατοικία σας ανασφάλιστη; Σήμερα κιόλας ρωτήστε μας για προσφορές ασφάλισης. Η Feel Safe Insurance συνεργάζεται με το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς και μπορεί να σας προτείνει το κατάλληλο πρόγραμμα για τις ανάγκες σας.

Στείλε στο info@feelsafe-insurance.gr εκδήλωση ενδιαφέροντος για να λάβετε δωρεάν μελέτη ασφάλισης για την κατοικία σας.

Leave a Comment

Your email address will not be published.