7 λόγοι που ο Άρειος Πάγος αρνήθηκε την αποζημίωση κλοπής οχήματος

Ακολουθεί μια αληθινή ιστορία. Ζεις και εργάζεσαι στην περιφέρεια της Ελλάδας. Έχεις ένα πολυτελές όχημα με το οποίο μετακινείσαι. Μια μέρα αποφασίζεις να το παρκάρεις 11.30 το βράδυ στο parking του μαγαζιού σου το οποίο:

  • δεν είναι περιφραγμένο
  • δεν φυλάσσεται
  • δεν έχει κάμερες ασφαλείας
  • δεν φωτίζεται
  • δεν έχει άλλα οχήματα παρκαρισμένα
  •  και βρίσκεται (μαζί με το μαγαζί) περίπου 1 χλμ μακριά από κάθε άλλο σπίτι ή οικισμό. Με άλλα λόγια στη μέση του πουθενά.

Στο μαγαζί δεν έχει δουλειά οπότε αποχωρείς για το σπίτι σου. Αντί να φύγεις με το πολυτελές σου όχημα, φεύγεις με ένα άλλο όχημα της επιχείρησης σου (επαγγελματικό) που δεν δικαιολογεί την πράξη σου μιας και στο μαγαζί δεν έχει δουλειά άρα δεν υπάρχει και η ανάγκη για «έκτακτη» προμήθεια «ειδών» απαραίτητα για τη λειτουργεία της επιχείρησης.

  • Στο όχημά σου που ξαναλέμε είναι πολυτελείας, δεν έχεις βάλει συναγερμό, ούτε GPS tracker.

Πας την άλλη μέρα στο μαγαζί και συνειδητοποιείς ότι σου το έχουν κλέψει.

Αυτά είναι «απλουστευμένα» τα δεδομένα που επικαλείται ο Άρειος Πάγος για την απόφασή του να απορρίψει το αίτημα του ιδιοκτήτη για αποζημίωση από την Ασφαλιστική εταιρεία, ενώ είχε κάλυψη κλοπής. Αυτά είναι τα δεδομένα που αποδεικνύουν ότι ο ιδιοκτήτης από αμέλεια ή σκοπιμότητα (μιας και η αποζημίωση θα έφτανε τις 90.000 ευρώ) εξέθεσε το αυτοκίνητό του σε αυξημένο κίνδυνο κλοπής. 

Πρέπει να γίνει γνωστό στην ασφαλιστική συνείδηση του κόσμου ότι επειδή έχεις το όχημά σου (υποχρεωτικά) ασφαλισμένο δεν σημαίνει ότι δεν φέρεις καμία ευθύνη για τις πράξεις σου.  

Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση πρόκλησής τροχαίου ατυχήματος υπό την επήρεια μέθης που προφανώς δεν καλύπτεται (επί της ουσίας) από κανένα Ασφαλιστήριο συμβόλαιο από καμία Ασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο. (για λεπτομέρειες μπορείτε να ρωτήσετε τον Ασφαλιστικό σας Πράκτορα ή Μεσίτη). 

Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου (δείτε εδώ αναλυτικά την απόφαση) μας διδάσκει ότι αν λοιπόν μια μέρα αποφασίσουμε να αφήσουμε το αμάξι μας (που δεν έχει συναγερμό ή κάποιο τυπικό μέτρο προστασίας)  σε μια ερημική περιοχή χωρίς ασφάλεια και έλεγχο και εν τέλει κλαπεί – ότι η ασφαλιστική θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να μας αποζημιώσει και ας έχουμε την προβλεπόμενη κάλυψη ολικής κλοπής.

https://www.insurancedaily.gr/7-logoi-poy-o-areios-pagos-arnithike-tin-apozimiosi-klopis-ochimatos/

Leave a Comment

Your email address will not be published.