“Το Δικαίωμα στη Λήθη” – The Right to be Forgotten by Stella Zoulinaki

Ολοκληρώθηκε στις 9/3/2023 μια ξεχωριστή εμπειρία για την Ελληνική αποστολή της Europa Donna Hellas στις Βρυξέλλες όπου πάνω από 30 Έλληνες ταξίδεψαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας η πρόεδρος της Europa Donna Hellas και Ευρωβουλευτής κ. Έλενα Κουντουρά οργάνωσε εκδήλωση με θέμα τη ζωή με και μετά το καρκίνο και το Δικαίωμα στην Λήθη.

Ένα πάνελ από αξιόλογους Έλληνες Ομιλητές κάλυψαν το θέμα με εξειδικευμένες ανά κλάδο εισηγήσεις και παρουσιάσεις που “αγγίξαν” τους Ευρωβουλευτές και τους συμμετέχοντες. Με γνώμονα τον άνθρωπο και την εμπειρία που βιώνει ζώντας με καρκίνο αλλά και επιβιώνοντας ως νικητής από τη νόσο, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα ζωής όχι μόνο σε σωματικό επίπεδο αλλά και συναισθηματικό και ψυχολογικό. Στην εκδήλωση συμμετείχε με ομιλία και η κ. Στέλλα Ζουλινάκη, Insurance Agent, Life & Business Coach και Γενική Γραμματέα της Europa Donna Hellas.

H ομιλία της με τίτλο «το Δικαίωμα στη Λήθη» διαπραγματεύθηκε ένα θέμα που βρίσκεται στην agenda της ΕΕ και στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου, το Δικαίωμα στη Λήθη (Right to be forgotten), δηλαδή του δικαιώματος των επιζώντων από καρκίνο να μη λαμβάνεται υπόψη, υπό προϋποθέσεις, το ιστορικό τους, κατά την αίτηση για ενυπόθηκο δάνειο ή και για ασφάλιση ζωής που συνδέεται με αυτό. Τον Φεβρουάριο του 2022 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για ενίσχυση της Ευρώπης κατά του Καρκίνου, με το οποίο καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν το Δικαίωμα στη Λήθη έως το 2025 και ζητεί όπως αυτό εισαχθεί στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να προλαμβάνονται οι διακρίσεις και να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιζώντων από καρκίνο σε χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες.

Στην ομιλία γίνεται μια ανασκόπηση για το τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα και ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εναρμονιστεί είτε με νομοθετικό πλαίσιο είτε ακολουθώντας ένα Κώδικα Δεοντολογίας. Επιπλέον αναφέρεται και το πρόσφατο Best Practice της Κύπρου. Τέλος έχουν συμπεριληφθεί και οι επιφυλάξεις των εκπρόσωπων του (αντ)ασφαλιστικού τομέα και το τι συμβαίνει σήμερα στο Ελληνική ασφαλιστική αγορά .

Κλείνοντας τονίζεται ο ρόλος της Europa Donna Hellas ως σωματείο συνηγορίας και υπεράσπισης δικαιωμάτων για την επίτευξη ενός Κώδικα Δεοντολογίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Το Δικαίωμα στη Λήθη αποτελεί «μία εξέλιξη σταθμό», αφού μία ευάλωτη ομάδα πολιτών, όπως οι καρκινοπαθείς θα έχει ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες ασφάλισης ζωής.

Δείτε την παρουσίαση αναλυτικά εδώ.

Δείτε και τις υπόλοιπες παρουσιάσεις της εκδήλωσης εδώ: https://bit.ly/40aEtHz

Leave a Comment

Your email address will not be published.