Τα περιβαλλοντικά οφέλη του ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Η αυτοκίνηση αλλάζει και στρέφεται με γρήγορους ρυθμούς στην χρήση ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο όρος «ηλεκτρικό όχημα» αναφέρεται σε οποιοδήποτε όχημα χρησιμοποιεί ηλεκτροκινητήρες ως μέσο προώθησης, ενώ ο όρος «ηλεκτρικό αυτοκίνητο» γενικά αναφέρεται σε αυτοκίνητα με την δυνατότητα ανάπτυξης υψηλών ταχυτήτων που τροφοδοτούνται με ισχύ από ηλεκτρισμό.

Τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης για το περιβάλλον

Ακούς συχνά ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο καλά για το περιβάλλον, αλλά αξίζει να δούμε με λεπτομέρεια γιατί ισχύει αυτό.

Αρχικά, έχει να κάνει με την κατασκευή αυτών των οχημάτων, τα οποία δεν χρησιμοποιούν καύσιμα όπως βενζίνη ή πετρέλαιο, αλλά έχουν ως πηγή κίνησης έναν ηλεκτρικό κινητήρα που παίρνει ενέργεια από επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Έτσι, δεν παράγουν ρύπους όπως τα συμβατικά αυτοκίνητα. Αυτό έχει πολλά οφέλη για το περιβάλλον.

Μειωμένη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Καθώς ο κόσμος προσπαθεί να μειώσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων και να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνεισφέρουν σε αυτό. Καθώς δεν χρειάζονται βενζίνη ή πετρέλαιο και δεν εκπέμπουν ρύπους, δεν απαιτούν ορυκτά καύσιμα για τη λειτουργία τους.

Καθαρότερη ατμόσφαιρα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν εξάτμιση και δεν εκπέμπουν ρύπους, κάτι που βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα του αέρα, ειδικά στις πόλεις όπου κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα.

Βέβαια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι 100% καθαρά, καθώς και η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη φόρτιση της μπαταρίας, αλλά και οι πρώτες ύλες που απαιτούνται για την κατασκευή των μπαταριών, επιβαρύνουν με τη σειρά τους το περιβάλλον. Όμως σε σύγκριση με τα συμβατικά αυτοκίνητα και τις ενεργειακές τους απαιτήσεις, τα ηλεκτρικά είναι κατά πολύ καθαρότερα και πιο αποδοτικά.

Μείωση της ηχορύπανσης

Στις πόλεις όπου κινούνται πολλά οχήματα, ο θόρυβος αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και επηρεάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που δεν διαθέτουν κινητήρα εσωτερικής καύσης, είναι σχεδόν αθόρυβα και βοηθούν τη μείωση της ηχορύπανσης στην ατμόσφαιρα. Μάλιστα, η μείωση του θορύβου είναι τόσο δραματική σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα που οι κατασκευαστές ψάχνουν τρόπους να αυξήσουν κάπως τον θόρυβο για να ακούν οι πεζοί την επικείμενη άφιξη ενός ηλεκτρικού οχήματος και να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχήματος.

Πέρα από τα περιβαλλοντικά τους οφέλη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο εύκολα στην οδήγηση, αλλά έχουν και χαμηλότερο κόστος συντήρησης. Πλέον η επιλογή είναι αρκετά δημοφιλής στις χώρες της Ευρώπης, καθώς ένα στα πέντε οχήματα που πουλήθηκαν στην Ευρώπη το περασμένο τρίμηνο ήταν ηλεκτροκίνητα.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Ernst & Young, οι πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων αναμένεται να ξεπεράσουν τις πωλήσεις μοντέλων με κινητήρα εσωτερικής καύσης σε απόλυτες τιμές έως το 2028.

Βλέπουμε λοιπόν πως το μέλλον διαφαίνεται υπέρ της ηλεκτροκίνησης και αυτό επιβεβαιώνεται και από τον νέο κλιματικό νόμο της κυβέρνησης που στοχεύει στην πράσινη μετάβαση. Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος έχει στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και περιλαμβάνει την απαγόρευση πώλησης νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2030. Επιπλέον, ο στόχος είναι ότι από το 2025 όλα τα νέα ταξί, αλλά και το ένα τρίτο των ενοικιαζόμενων οχημάτων να είναι ηλεκτρικά.

Το ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνεται συνεχώς, όπως και οι απορίες των υποψηφίων αγοραστών για τα νέας τεχνολογίας οχήματα.

Ο υπολογισμός γίνεται με βάση την ισχύ (kW) του ηλεκτρικού μοτέρ. Όσο μεγαλύτερη, τόσο υψηλότερο και το ασφάλιστρο.

Φυσικά, εκτός από την αξία του αυτοκινήτου, την ισχύς του ηλεκτροκινητήρα και την επιτάχυνση, ρόλο στο κόστος ασφάλισης, διαδραματίζει ο τύπος οχήματος και η μάρκα. Επιπλέον, δεν παύουν να συνυπολογίζονται παράγοντες όπως η ηλικία του οδηγού, η εμπειρία, η χρήση που γίνεται στο αυτοκίνητο και όλα αυτά που γνωρίζατε μέχρι τώρα.

Η Feel Safe Insurance προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στις ασφαλιστικές σας ανάγκες με άμεση συνεργασία με εταιρείες που αναλαμβάνουν την ασφάλιση ηλεκτρονικών οχημάτων.

Πηγή:https://www.eurolife.gr/el-GR/Blog/articles/20220602-oxima-ilektriko-ofeli-gia-to-perivallon

Leave a Comment

Your email address will not be published.