Η σημασία της Yoga

Η γιόγκα είναι φιλοσοφικό σύστημα με στόχο την ένωση και εξισορρόπηση του σώματος, του νου και του πνεύματος. Η ετυμολογία της λέξης γιόγκα στα Ινδικά σημαίνει ” ένωση”. Μια ένωση που επιτυγχάνεται μέσω της διαχείρισης της αναπνοής.

Αναπνοή για τη γιόγκα αναφέρουμε τη ζωτική ενέργεια πράνα. Με τη διαχείριση της πράνα στοχεύουμε την επίτευξη αρμονίας συναισθημάτων, σκέψεων και δράσεων. Όταν όλα αυτά κατευνάσουν, ξεδιπλώνεται η αλήθεια μας, δίνοντας τη δυνατότητα στον πραγματικό εαυτό να αναδυθεί.

“Yoga chitta vritti niradha” γιόγκα είναι ο έλεγχος των διακυμάνσεων του νου.

Patanjalis yoga sutras.
Στη σύγχρονη γιόγκα το πλέον διαδεδομένο σύστημα είναι η Hatha, που είναι και η βάση για τα υπόλοιπα συστήματα που ακολούθησαν.

Ένα σύστημα που περιλαμβάνει εσωτερικό καθαρισμό, στάσεις σώματος και τεχνικές ελέγχου της αναπνοής.
Απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, διαφορετικής προέλευσης, κουλτούρας και ικανοτήτων.


Προτείνεται σαν μια πρακτική που:

 • καταπολεμά το στρες,
 • αυξάνει το μυϊκό τόνο,
 • ενδυναμώνει το σώμα, ενώ βελτιώνει την ελαστικότητα και την κυκλοφορία του αίματος.

  Εξασκούμε δεξιότητες:
 • ισορροπίας,
 • αυτοσυγκέντρωσης και δύναμης με αποτέλεσμα την αύξηση της αυτοπεποίθησης, του αυτοσεβασμού, της θετική διάθεσης και βαθύτερης γαλήνης.

  Η γιόγκα δουλεύει διαφορετικά για τον καθένα μας, αφού ο καθένας είναι διαφορετικός και του συμπληρώνει τις δικές του ανάγκες.

  Η γιόγκα δεν είναι θρησκεία, αντιθέτως είναι τελείως ανοιχτή δε αυτό το ζήτημα. Άνθρωποι από όλες τις θρησκείες, πολιτισμούς και μέρη του πλανήτη ασκούνται στη γιόγκα με στόχο τελικά να συνδεθούν με τον αληθινό εαυτό τους.

Άρθρο από Κωνσταντίνος Μαρκόζης – Yoga Instructor

Leave a Comment

Your email address will not be published.