Εσείς ξέρετε την ιστορία της ιδιωτικής ασφάλισης;

Πως ξεκίνησε και πότε ;

Διαβάστε παρακάτω  μερικές στιγμές – σταθμό στην ιστορία της Ασφάλισης,πραγματικά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δείχνουν πως η έννοια της ασφάλειας είναι δικαιολογημένα μέσα στις πρώτες και σημαντικές ανάγκες στην ιεραρχία των αναγκών του ανθρώπου.

  • Στη Βαβυλώνα το 1750  π.Χ. , εισήχθη ο κώδικας του βασιλιά Χαμουραμπί. Βάσει των προβλέψεών του, συστήθηκε ένα «ταμείο αλληλοβοηθείας» εμπόρων, που προέβλεπε ότι: σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής των εμπορευμάτων κατά τη μεταφορά τους, ο μεταφορέας απαλλάσσεται από την υποχρέωση του να παραδώσει τα εμπορεύματα, εφόσον αποδειχθεί ότι δεν είναι υπαίτιος, και η ζημιά μοιράζεται ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο καραβάνι εμπόρους.
  • Στην αρχαία Αθήνα το «ναυτικό δάνειο» προκατάβαλε χρήματα για ταξίδια με την αποπληρωμή να ακυρώνεται αν το καράβι χαθεί. Τον 4ο αιώνα π.Χ. τα επιτόκια των δανείων διέφεραν ανάλογα με την εποχή του χρόνου, αποτελώντας στην ουσία μία διαισθητική τιμολόγηση του κινδύνου με αντίκτυπο παρόμοιο με την ασφάλιση.

Οι ρίζες της ασφάλισης Ζωής και Υγείας βρίσκονται στους Έλληνες και τους Ρωμαίους, όταν περίπου το 600 π.Χ. δημιούργησαν τα λεγόμενα  «φιλανθρωπικά σωματεία» που φρόντιζαν για τις οικογένειες των μελών που έφευγαν από τη ζωή, ενώ κάλυπταν και τα έξοδα κηδείας τους.

  • Στην Τουλούζη το 1378, ιδρύθηκε η πρώτη εταιρία περιορισμένης ευθύνης με σκοπό τη χρηματοδότηση και τη διασφάλιση του θαλάσσιου εμπορίου.
    Στην Γένοβα 1424, δημιουργείται η πρώτη ασφαλιστική εταιρία χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών.
  • Στο Λονδίνο 1691, Το Καφενείο του EdwardLloyd’s, ήταν ένα μικρό καφενείο κοντά στον Πύργο του Λονδίνου και σε αυτό σύχναζαν συνήθως πλοιοκτήτες, καπετάνιοι, ναυτικοί και έμποροι. Ήταν το σημείο στο οποίο πήγαινε όποιος ήθελε να μάθει νέα από τα καράβια. O ΕdwardLloyd ήθελε το καφενείο του να γίνει το μεγαλύτερο στέκι της ναυτιλίας. Τότε τα καφενεία ήταν κάτι σαν τα σημερινά λόμπυ και αίθουσες ξενοδοχείων και σε αυτά “κλείνονταν” πολλές εμπορικές συμφωνίες.Εκείσυναντιόντουσαν αυτοί που αναζητούσαν ασφάλιση για τα πλοία τους και όσοι πρότειναν την κάλυψή τους.

Μετά από σχεδόν ένα αιώνα, το 1769, μια ομάδα «ασφαλιστών» πλέον, ίδρυσε ένα νέο στέκι, το «Νέο Καφενείο του Lloyd», μετεξέλιξη του οποίου είναι οι Lloyd’s του Λονδίνου.Τα συνδικάτα των Lloyd’sαποτελούν μέχρι και σήμερα ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια κέντρα ασφάλισης.

  • 2001. 2.977 άνθρωποι πέθαναν συνολικά στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις ζωής οι οποίες πληρώθηκαν υπολογίζονται στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η γέννηση της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς είναι συνυφασμένη με το όνομα του Ιωάννη Καποδίστρια και την οργάνωση και την ελευθερία του ελληνικού κράτους. Η πρώτη ασφαλιστική εταιρία «Η Ελλάς»  ιδρύθηκε στη Σύρο το 1828. Ακολουθούν «Το ΕλληνικόνΑσφαλιστικόν Κατάστημα» και η «Φιλεμπορική».

Στα τέλη του 19ου αιώνα, το 1886εμφανίζεται η εταιρία Generali, το 1891 αδειοδοτείται η Εθνική Ασφαλιστική (πρώτη και μοναδική εταιρία στον Ελλαδικό χώρο που έκανε Ασφάλειες Ζωής) και λίγο αργότερα έχουμε την έλευση του Φοίνικα.

Διαβάζοντας τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε την έντονη  ανάγκη των ανθρώπων από αρχαιοτάτων χρόνων, να προστατεύσουν την περιουσία τους και την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. 

Η ιστορία της ιδιωτικής ασφάλισης μας σηματοδοτεί πως υπήρξε πολύτιμος αρωγός μέχρι σήμερα για να διατηρηθεί το εμπόριο και η οικονομία αντιμετωπίζονταςαναπάντεχες καταστροφές και απρόβλεπτες εξελίξεις.

Στην σημερινή εποχή όπου τα ακραία φυσικά φαινόμενα λόγω κλιματικής κρίσης , η έξαρση βίας και η πανδημία έχουν απασχολήσει και προβληματίσει όλους μας …το όφελος από την  κάλυψη ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου αποτελεί πράξη  προνοητικότητας και ατομικής και κοινωνικής υπευθυνότητας.

Πηγές
Site: www.underwriter.gr – Άρθρο: Σύντομη Συναρπαστική Ιστορία της Ασφάλισης
SIte: www.insurancedaily.gr – Άρθρο: Η ιστορία της Ασφάλισης
Βιβλίο: Η ιστορία της Ιδιωτικής Ασφάλισής Groupama

Leave a Comment

Your email address will not be published.