Μια ενδιαφέρουσα εμπειρία σήμερα η συμμετοχή μου στο 5ο Ετήσιο Συμπόσιο Κέντρου Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία. Εξαιρετικά πάνελ ομιλητών από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Στελέχη τραπεζών, ασφαλιστικών, φαρμακευτικών και μεγάλων πολυεθνικών ομίλων μίλησαν για την τεχνητή νοημοσύνη, την τεχνολογία και τα σύγχρονα συστήματα διακυβέρνησης και ψηφιοποίησης.Ιδιαίτερη αξία και ενδιαφέρον, οι αλλαγές στο κλάδο υγείας που έρχονται με την χρήση στατιστικών δεδομένων ασθενών και ασθενειών για την εμπειρία και την έκβαση! Και η παρουσίαση στο Agile Management και το επιτυχημένο case study της Interamerican με το :”The art of never setting“! Ήταν έμπνευση ! #feelsafe #feelsafeinsurance #ai #agile #transformation #artisans #algorithms
Οι ηγέτες ηγούνται ανθρώπων, όχι αλγορίθμων
Τη σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης με τον Άνθρωπο πραγματεύτηκε το 5ο Ετήσιο Συμπόσιο του Κέντρου Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία (SEV Center of Excellence in Creative Leadership), με τίτλο «Αλγόριθμοι και Τεχνουργοί – Η Τεχνολογία στην υπηρεσία του Ανθρώπου», το οποίο έλαβε χώρα την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2024, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Σήμερα, η τεχνολογία μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα νέο κύμα αντικατάστασης των ανθρώπων από μηχανές. Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες της εποχής μας καλούνται να απαντήσουν στην πρόκληση για οργάνωση της εργασίας με τρόπο που να ανυψώνει την ανθρώπινη φύση μας, να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες μας και να ενισχύει το κίνητρο, τον σκοπό και την αξία που βρίσκει κανείς σε αυτήν.
Η ιστορία της τεχνολογίας και οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλλουμε για τη δυνατότητα της τεχνολογίας να μιμηθεί, να αναπαραγάγει καθώς και να ξεπεράσει τις ανθρώπινες ικανότητες. Έτσι, αντί να αναζητούμε ρόλους για τους ανθρώπους με βάση όσα δεν μπορεί να κάνει η τεχνολογία, είναι σημαντικό να ρωτάμε τι επιλέγουμε να κρατάμε στην αποκλειστικότητα του ανθρώπου.
Η πρώτη θεματική συζήτηση εστίασε στην ηγεσία στην εποχή των ανατροπών από την τεχνητή νοημοσύνη. Συμμετέχοντες στο πάνελ ήταν οι κ.κ.: Nίκος Αναστόπουλος, Field Sales Executive Enterprise, Google Cloud, Γιώργος Κωνσταντέλος, Digital Transformation Manager, HELLENiQ ENERGY, Παναγιώτης Μάργαρης, Supply Chain Digitization Director & PMO of Group Digital Center of Competence, Titan, Γιώργος Μαρίνος, Assistant General Manager Innovation & Digital Partnerships, National Bank of Greece, Παντελής Ξανθούλης, Senior Account Executive, Microsoft και Γιάννης Παπίδης, Chief Technology & Business Change Officer, Dixons SouthEast Europe. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι στην εποχή του GenAI, οι οργανισμοί υιοθετούν γρήγορα προηγμένες τεχνολογίες για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα. Τέλος, αναφέρθηκαν στο γεγονός πως, ενώ οι αλγόριθμοι παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες, η ανθρώπινη παρέμβαση παραμένει ζωτικής σημασίας. Η δεύτερη θεματική συζήτηση, με ομιλητές τους κ.κ. Πάνο Μπάσιο, Digital, Data & Analytics Director, MSD Greece, Cyprus & Malta, Κώστα Γεωργίου, Head Of Consulting and Primary Market Research, IQVIA, Γιώργο Καπετανάκη, Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών – ΕΛΛΟΚ και Άγγελο Μπαξεβάνη, Head of Strategy & Partnerships, Europe, Amarin Pharmaceutical, εστίασε στη χρήση της τεχνολογίας και των δεδομένων στον κλάδο της υγείας. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν το ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης, δίνοντας έμφαση στην κρίσιμη σημασία των δεδομένων στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών μέσω της προόδου στη διάγνωση, τη θεραπεία και τη λήψη κλινικών αποφάσεων, ενώ υπογράμμισαν, επίσης, τη σημασία του γιατρού ως τελικού κριτή σε κάθε στάδιο.
Στην τρίτη θεματική συζήτηση, η οποία είχε ως θέμα την ευέλικτη οργάνωση που κάνει τον χώρο της εργασίας πιο δημιουργικό, συμμετείχαν ως ομιλητές οι κ.κ. Πάνος Κούβαλης, Chief Operating Officer and Member of the BoD, Interamerican, Τάσος Ιωακείμ, Head of Group CIO Office, Eurobank, Κώστας Μπόζης, Product Manager, OTS και Γιάννης Βιτζηλαίος, Customer Systems Director, OTE Group. Η συζήτηση ξεκίνησε από την εμπειρία του ευέλικτου μετασχηματισμού της Ιντεραμέρικαν. Στη συνέχεια, το πάνελ εμβάθυνε σε θέματα ηγεσίας, κουλτούρας και ποιότητας εργασιακού περιβάλλοντος, τονίζοντας τη σημασία της συνεχούς επιδίωξης της βελτίωσης.
Τέλος, η τέταρτη και τελευταία συζήτηση με θέμα την παρουσία του ψωμιού και του σιταριού στην ιστορία, στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση και στην επιχειρηματικότητα, με έμφαση στη σχέση ανθρώπου – μηχανής είχε ως ομιλητές τους κ.κ. Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, τ. επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Περικλή Βούρθη, slow fermentation visionary BREAD B.C., Λίνα Γριαγγέλου, Museum Educator, Loulis Museum, Γεωργία Κοτρέτσος, Visual Artist, Founder of ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY, Arts & Culture Research Lab Observatorium, Associate Lecturer, Frances Rich School of Fine and Performing Arts, Deree – The American College of Greece, Νικόλα Παρασκευά, Διευθυντή Τεχνικού Τμήματος Μύλων Θράκης, Μαρία Σαμπατακάκη, Historian & Founder Historistai – Public History Network & Productions και Δημήτρη Δρίτσα , Baker Chef. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι, σε μια εποχή που κυριαρχείται από εικονικές πραγματικότητες, το ταπεινό αλλά βαθύ και διαχρονικό ψωμί χρησιμεύει ως υπενθύμιση αυθεντικών ανθρώπινων σχέσεων.