ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ!

Σήμερα τελειώνουν τα μαθήματα και από εβδομάδα ξεκινούν οι εξετάσεις για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Παρακάτω θα βρείτε, κάποιες χρήσιμες συμβουλές για μαθητές αλλά και γονείς.

Η άνοιξη φτάνει στο τέλος της και κάθε ελληνικό σπίτι καλείται να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα, με ίσως… διαφορετική μορφή. Οι εξετάσεις – προαγωγικές ή απολυτήριες – είναι πια πραγματικότητα. Η πίεση, η αγωνία, το άγχος είναι τα συναισθήματα που επικρατούν σε γονείς και παιδιά.

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΕΝΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥ ΓΟΝΕΑ

1. Αναγνωρίστε τα σημεία του άγχους
Τα παιδιά συνήθως γίνονται ευερέθιστα, ευσυγκίνητα, αρνητικά, δεν κοιμούνται καλά, χάνουν το ενδιαφέρον τους για το φαγητό, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. Πονοκέφαλοι, ταχυπαλμίες, δύσπνοια και ζαλάδες είναι συχνά παρόντα. Εάν διακρίνεται κάτι από αυτά, μιλήστε τους. Η υποστήριξη από τους γονείς μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να διασκεδάσουν τις ανησυχίες τους και να αλλάξουν την οπτική που βλέπουν τα πράγματα.

2. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας τρέφονται σωστά
Τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ζάχαρη και υψηλής καφεΐνης τρόφιμα ή ποτά (όπως αναψυκτικά, γλυκά, σοκολάτες, χάμπουργκερ) κάνουν τα παιδιά υπερκινητικά, οξύθυμα, κυκλοθυμικά. Αντιθέτως, τροφές ελαφρά μαγειρεμένες με πολλή σαλάτα και με συνοδεία αμυλούχων (μακαρόνια, ρύζι, πατάτες) προσφέρουν ενέργεια και διαύγεια.

3. Ενισχύστε την ξεκούραση και τον ύπνο των παιδιών
8 με 10 ώρες ύπνου είναι πολύ σημαντικές για τη χαλάρωση των παιδιών. Ο ύπνος θα ωφελήσει πολύ περισσότερο από τις ώρες πανικόβλητης μελέτης της τελευταίας στιγμής.

4. Ενθαρρύνετε τη σωματική άσκηση στη διάρκεια των εξετάσεων
Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να ενισχύσουν την ενέργειά τους, να ξεκουράσουν το μυαλό τους και να ανακουφιστούν από το άγχος. Ένα μικρό διάλειμμα μέσα στη μέρα για λίγο περπάτημα, ποδηλασία, κολύμβηση, ποδόσφαιρο ή χορό αρκεί!

5. Να είστε ευέλικτοι στη διάρκεια των εξετάσεων
Όταν τα παιδιά διαβάζουν, δε χρειάζεται να ανησυχείτε για τις εργασίες του νοικοκυριού που δεν έχουν γίνει. Μένοντας ήρεμοι, μπορείτε να βοηθήσετε περισσότερο.

6. Βοηθήστε τα παιδιά σας να μελετήσουν
Διασφαλίστε έναν άνετο χώρο διαβάσματος και φροντίστε να υπάρχει στο σπίτι ησυχία.

7. Βοηθήστε τα παιδιά να προγραμματίσουν τη μελέτη τους
Μελετήστε από νωρίς το πρόγραμμα των εξετάσεων και των φροντιστηριακών μαθημα΄των που σας έδωσε το σχολείο. Καταρτίστε ένα χρονοδιάγραμμα και πρόγραμμα μελέτης μαζί τους.

8. Συζητήστε για το άγχος των εξετάσεων
Η νευρικότητα είναι φυσιολογική. Η υπενθύμιση αυτών που γνωρίζουν τα παιδιά και του χρόνου που έχουν αφιερώσει στη μελέτη μπορεί να τα βοηθήσει να αισθάνονται πιο σίγουρα για τον εαυτό τους.

9. Μην επιβαρύνετε την πίεση των εξετάσεων
Πολλά από τα παιδιά έχουν την αίσθηση ότι η μεγαλ΄ύτερη πίεση κατά τη διάρκεια των εξετάσεων προέρχεται από την οικογένεια τους. Ακούστε τα, υποστηρίξτε τα και αποφύγετε την κριτική.

10. Προσφέρετε “απολαύσεις” μετά από τις εξετάσεις
Όταν οι εξετάσεις τελειώσουν, βοηθήστε τα παιδιά να “το γιορτάσουν” κάνοντας αυτά που απολαμβάνουν. Μη χρησιμοποιείτε, όμως, τις ανταμοιβές ως δωροδοκίες. Αντ’ αυτού, ενθαρρύνετε τα παιδιά να εργαστούν για τη δική τους ικανοποίηση, προσφέροντας μικρές και συχνές επιβραβεύσεις.

Και μην ξεχνάς…
Το άγχος λειτουργεί σαν το κοντάρι του ισορροπιστή στο τσίρκο. Μπορεί να τον κρατήσει στο σχοινί ή να τον ρίξει κάτω. Το λειτουργικό άγχος είναι απαραίτητος παράγοντας για την επιτυχία. Το έντονο, όμως, άγχος μειώνει την απόδοση και προκαλεί προβλήματα στην συναισθηματική σου ηρεμία!

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ….


Είναι σχεδόν καλοκαίρι! Η σκέψη σου ταξιδεύει σε στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης. Μία δύσκολη, όμως, πραγματικότητα σε επαναφέρει στην σχολική τάξη. Είναι οι εξετάσεις που σε φοβίζουν, σε θυμώνουν, σου προκαλούν άγχος. Παρόλα αυτά, πρέπει να τις αντιμετωπίσεις.
Αλλά πώς;

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Προετοιμάσου
Όσο καλύτερα προετοιμασμένος-η είσαι, τόσο χαμηλότερο θα είναι το άγχος και τόσο μεγαλ΄ύτερη η αυτοπεποίθησή σου.

Πες όχι στο διάβασμα της τελευταίας στιγμής
Φαντάσου το σακίδιο σου γεμάτο με όλα τα βιβλία ταυτόχρονα. Θα χωρούσαν; Το μυαλό σου, ακριβώς όπως το σακίδιο, θα χειριστεί λίγες πληροφορίες πολύ καλύτερα από ό,τι πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα. Δεν είναι καλή ιδέα να προσπαθήσεις να “χώνεις” μαθήματα εβδομάδων ολόκληρων στο κεφάλι σου την τελευταία νύχτα.

Κάνε ερωτήσεις στον εαυτό σου
Σκέψου μόνος-η σου τις ερωτήσεις και προσπάθησε να απαντήσεις. Ρώτα τον εαυτό σου τι είδους ερωτήσεις θα μπορούσαν να “πέσουν”.

Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι
Οι βαθμοί και η μελέτη είναι σημαντικά, αλλά δεν πρέπει να τα αφήσουμε να καθορίσουν την αξία του εαυτού μας ή την αυτοεκτίμησή μας…Σταμάτα τον αρνητικό αυτό-διάλογο (π.χ. “δε μπορώ να το μάθω αυτό. Ποτέ δε θα μάθω όλες αυτές τις λεπτομέρειες”). Απόφυγε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.

Αφιέρωσε χρόνο στον προγραμματισμό
Εξέτασε αν ο τρόπος που μελετάς αποδίδει. Συνέχισε να κάνεις ό,τι λειτουργεί καλύτερα και άρχισε να σκέφτεσαι τρόπους για να αλλάξεις ό,τι δε λειτουργεί.

Φρόντισε για τις βασικές ανάγκες σου
Συνέχισε να ασκείσαι και τρώγε υπεύθυνα. Θα βοηθήσουν πολύ την απόδοσή σου! Ασχολήσου με ευχάριστες δραστηριότητες. Παίξε ένα παιχνίδι μπάσκετ, χαλάρωσε, μίλησε με φίλους. Κοιμήσου αρκετά. Ένα καθαρό μυαλό θα σου επιτρέψει να κάνεις το καλ΄ύτερο. Ένα κουρασμένο μυαλό δε θα λειτουργήσει καλά.

Τις μέρες της εξέτασης:

Να είσαι περήφανος-η για την προσπάθεια που έκανες όλο το χρόνο. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία δεν είναι οι βαθμοί που θα πα΄ρεις, αλλά το γεγονός ότι έκανες αυτό που έπρεπε. Αυτό είναι ένα επίτευγμα από μόνο του!

Φάε ένα επαρκές πρωινό. Μη φας υπερβολικό ούτε πρόχειρο φαγητό πριν από τις εξετάσεις.

Χαλάρωσε κατά τις ώρες πριν την εξέταση. Είναι αργά για να μάθεις ό,τι δεν έμαθες όλη τη χρονιά! Το διάβασμα της τελευταίας στιγμής θα πάει χαμένο.

Απόφυγε ευγενικά συμμαθητές οι οποίοι, με αυτά που λένε, αυξάνουν το άγχος και επηρεάζουν τη διάθεσή σου. Μην τους αφήσεις να σε τρομάξουν ή να σε αναστατώσουν.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης:

Χαλάρωσε για αντιμετωπίσεις την ένταση και το άγχος. Η χαλάρωση αυξάνει τις πιθανότητες για μια πιο αποτελεσματική δουλειά. Κλείσε τα μα΄τια και πα΄ρε μερικές βαθιές αναπνοές.

Απάντησε, πρώτα από όλα, στις ερωτήσεις που ξέρεις. Έπειτα, στις ερωτήσεις για τις οποίες δεν είσαι πραγματικά βέβαιος-η και, στο τέλος, στις ερωτήσεις που δε γνωρίζεις. Πριν ξεκινήσεις, διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες δύο φορές. Άρχισε με τις ευκολότερες ερωτήσεις.

Φόρα το ρολόι σου (όχι smartwatch). Μη βιαστείς κατά την εξέταση.

Μίλησε στον εαυτό σου. Πες του φράσεις όπως “θέλω να ανησυχήσω αργότερα, τώρα πρόκειται να συνεχίσω το γράψιμό μου”.

Και μην ξεχνάς..

Το άγχος λειτουργεί σαν το κοντάρι του ισορροπιστή στο τσίρκο. Μπορεί να τον κρατήσει στο σχοινί ή να τον ρίξει κάτω. Το λειτουργικό άγχος είναι απαραίτητος παράγοντας για την επιτυχία. Το έντονο, όμως, άγχος μειώνει την απόδοση και προκαλεί προβλήματα στην συναισθηματική σου ηρεμία!

Leave a Comment

Your email address will not be published.