Δικαίωμα στη Λήθη. Μια νέα κατάκτηση για τους επιζώντες καρκίνου! 

Στις 15 Απριλίου 2024 το Υπουργείο Οικονομικών, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ( ΕΑΕΕ ) και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) παρουσίασαν τον Κώδικα Δεοντολογίας για τη διασφάλιση του δικαιώματος στη λήθη (Right to be forgotten – RTBF) των επιζώντων από καρκίνο στις συμβάσεις ζωής που συνδέονται με κάθε είδους δάνειο.

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική ασφαλιστική αγορά, αναγνωρίζοντας το θεμιτό συμφέρον των επιζώντων από καρκίνο να έχουν πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες υψηλής κοινωνικής σημασίας, υιοθέτησε Κώδικα Δεοντολογίας για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη λήθη (RTBF).

Ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΑΕΕ αποτελεί κείμενο αυτό-δέσμευσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, το οποίο συν-διαμορφώθηκε με το Υπουργείο Οικονομικών και την ΕΛΛΟΚ και αφορά, ειδικότερα, στην κατοχύρωση του δικαιώματος στη λήθη στο πλαίσιο των ασφαλίσεων ζωής που συνδέονται με κάθε είδος δανείου είτε στεγαστικού είτε επαγγελματικού είτε καταναλωτικού, μέχρι του ποσού συνολικά των €300.000.

Η κατοχύρωση του δικαιώματος αυτού σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις δεν θα χρησιμοποιούν το ιστορικό καρκίνου ενός υποψήφιου προς ασφάλιση, μετά την παρέλευση 10 ετών από την ολοκλήρωση της θεραπείας και την πλήρη ίασή του από την ασθένεια. Το διάστημα αυτό μειώνεται στα 5 χρόνια, σε περίπτωση που η διάγνωση του καρκίνου έγινε πριν την ενηλικίωση. Στον πυρήνα του πρόκειται για δικαίωμα μη διαφοροποίησης ενός πρώην καρκινοπαθούς σε σχέση με κάθε άλλο πρόσωπο με ανάλογο προφίλ κινδύνου, απαλλαγμένου από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Σύσσωμες οι εταιρίες- μέλη της ΕΑΕΕ, που ασκούν ασφαλίσεις ζωής, προσχώρησαν στον Κώδικα, σηματοδοτώντας έμπρακτα τη δέσμευση του κλάδου.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Η θέσπιση του «Δικαιώματος στη Λήθη» είναι μια αυτονόητη κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο, ώστε να μην υπάρχουν πλέον διακρίσεις εις βάρος τους στη συνέχεια της ζωής τους. Ουσιαστικά αφορά περίπου 400.000 συμπολίτες μας που έχουν επιζήσει από τον καρκίνο και βλέπουν πια τα δικαιώματά τους να εξισώνονται με των υπόλοιπων πολιτών. Πλέον δηλαδή θα μπορούν να προχωρούν στις αποφάσεις τους για δάνεια και ασφαλίσεις ζωής, απελευθερωμένοι από τα δεσμά του σχετικού ιατρικού τους ιστορικού».

Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ δήλωσε: «Τα μέλη της ΕΑΕΕ, βάζοντας τους ανθρώπους που έχουν νικήσει τον καρκίνο πάνω από τους αριθμούς προσχώρησαν σύσσωμα στον κώδικα. Ο Κώδικας, που είναι σε ισχύ από 26.3.2024, θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής συμπερίληψης των ανθρώπων που ανέκαμψαν από την περιπέτεια του καρκίνου δημιουργώντας νέες ευκαιρίες επανεκκίνησης της ζωής τους».

Ο Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ δήλωσε από την πλευρά του: «Η θέσπιση του Κώδικα Δεοντολογίας για το Δικαίωμα στη λήθη, είναι το αποτέλεσμα μίας ειλικρινούς και δημιουργικής συνεργασίας, μεταξύ της πολιτείας, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών. Πρακτικά πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα που οδηγεί στην κατάργηση οικονομικών διακρίσεων και στηρίζει την ισότιμη επανένταξη στην κοινωνία και την εργασία των ατόμων με εμπειρία καρκίνου. Παράλληλα δίνει ένα σαφές μήνυμα ελπίδας και προοπτικής σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους»

Πηγή :insurancedaily.gr

Ο αγώνας για το Δικαίωμα στη Λήθη στην Ελλάδα ξεκίνησε στη Europa Donna Hellas ήδη από τις αρχές Μαρτίου 2023, με τη δημιουργία εκδήλωσης με θέμα «Ζώντας με Καρκίνο του Μαστού» στο Ευρωκοινοβούλιο, την οποία διοργάνωσε η Πρόεδρος της Europa Donna Hellas και Ευρωβουλευτής, κα Έλενα Κουντουρά, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας. Εκεί, διενεργήθηκαν ομιλίες διακεκριμένων στον τομέα τους ανθρώπων, όπως ειδικών επιστημόνων και γιατρών, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Europa Donna Hellas, της Ευρωπαϊκής Europa Donna και της Europa Donna Κύπρου, καθώς και της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κας Στέλλας Κυριακίδου. Μία από τις ομιλίες αυτές αφορούσε στο Δικαίωμα στη Λήθη. Πιο συγκεκριμένα, η ομιλία της κας Στέλλας Ζουλινάκη, Γενικής Γραμματέως της Europa Donna Hellas και Ασφαλιστικού Πράκτορα, επικεντρωνόταν στο Δικαίωμα στη Λήθη, αναλύοντας τι είναι, για ποιο λόγο είναι απαραίτητη η νομοθέτησή της από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναφερόμενη σε επιτυχημένα case – studies χωρών που την έχουν ήδη θεσμοθετήσει, όπως αυτό της Γαλλίας και της Κύπρου.

english version

Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία της Europa Donna Hellas συναντήθηκε με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με  την Γενική Διευθύντρια της Ένωσης κυρία Ελίνα Παπασπυροπούλου καθώς και με την ειδική ομάδα στελεχών που ασχολούνται με το Δικαίωμα στη Λήθη και την δημιουργία του σχετικού Κώδικα Δεοντολογίας, αντάλλαξαν τις απόψεις του και κατέληξαν ότι είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι και οι δυο φορείς σχετικά με την πρόθεση μετα το πρώτο βήμα της υιοθέτησης του Κώδικα να εξεταστεί και η διεκδίκηση για θεσμοθέτηση του Δικαιώματος στη Λήθη.Ως αντιπροσωπεία Europa Donna Hellas και μετέφεραν το “Best Practise” της Κύπρου, η οποία τέλη του 2023 προχώρησε στη νομοθέτηση του Δικαιώματος στη Λήθη μετά της πρωτοβουλίας της Europa Donna Cyprus και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου.

Επιπλέον αντιπροσωπεία της Europa Donna Hellas παρακολούθησε το 8ο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου όπου κατά την διάρκεια του ανάμεσα στην ανάδειξη σημαντικών θεμάτων πολιτικής της υγείας και των εξελίξεων που επηρεάζουν την ποιότητα της παρεχόμενης ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας στη χώρα μας, συζητήθηκε εκτεταμένα, όπως ήταν αναμενόμενο, και το Δικαίωμα στη Λήθη, με panel διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών.

Παρευρισκόμενη ομιλήτρια στο panel ήταν και η Dr Francoise Meunier, ιδρύτρια της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας κατά των διακρίσεων για τους επιβιώσαντες από καρκίνο. Στις συναντήσεις που ακολούθησαν του συνεδρίου, τόσο μεταξύ επιτροπής από το Δ.Σ. της Europa Donna Hellas και της κας Meunier, όσο και μεταξύ της Προέδρου του Σωματείου και Ευρωβουλευτού, κας Έλενας Κουντουρά, και της κας Menieur, αλλά και με τους εκπροσώπους  του European Cancer Organisation (ECO), αναδείχτηκε ακόμα περισσότερο το κοινό πεδίο δράσης και η ανάγκη συστράτευσης για την επίτευξη του κοινού στόχου. 

Η κα Έλενα Κουντουρά, τέλος, κατά τη διάρκεια της δικής της ομιλίας τόσο ως Πρόεδρος της Europa Donna Hellas, όσο και ως Ευρωβουλευτής, αλλά και ως ενεργή συμμετέχουσα στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολούνται με τον καρκίνο, έθιξε την αξία της νομικής θεσμοθέτησης του Δικαιώματος στη Λήθη, αναφερόμενη όχι μόνο στα χρηματοοικονομικά θέματα, αλλά και στα θέματα υιοθεσίας, φέρνοντας και το λαμπρό παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία νομοθέτησε το Δικαίωμα στη Λήθη και για τα δύο ζητήματα, ούσα η πρώτη χώρα που νομοθέτησε το Δικαίωμα στη Λήθη και στα θέματα υιοθεσίας.

Όπως γίνεται ξεκάθαρο, η συστράτευση και συνεργασία όλων των φορέων και όλων των Μ.Κ.Ο. που ασχολούνται με τον καρκίνο για τη συνέχιση και εντατικοποίηση των προσπαθειών για θεσμοθέτηση του Δικαιώματος στη Λήθη – και όχι μόνο κώδικα δεοντολογίας, που είναι σαφώς μια αρχή και μια πρώτη επιτυχία , αλλά δεν είναι αρκετό – έρχεται να γίνει πιο σημαντική από ποτέ, ειδικά αυτή ειδικά τη χρονική περίοδο που οι εξελίξεις δείχνουν να τρέχουν και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει αποφασίσει ένα πλάνο κατά των διακρίσεων και της ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες και δικαιώματα.

#feelproud #feelhappy #feelgrateful #therighttobeforgotten #europadonnahellas #ellok #eaea #δικαιωμαστηληθη

Leave a Comment

Your email address will not be published.