«Νόσηση από Covid-19: Τι διατροφή να ακολουθήσω»;

Η δημιουργία της Feel Healthy υπηρεσίας, απαντά στην ανάγκη να αντιμετωπίζουμε τον άνθρωπο ολιστικά και να προσφέρουμε ως ασφαλιστικός σας διαμεσολαβητής, προστιθέμενη αξία.

 Ο Ιπποκράτης είπε «άφησε το φαγητό  να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακο να είναι το φαγητό σου».

 Έρευνες αποδεικνύουν ότι η κατάλληλη διατροφή θεωρείται το προληπτικό μέσο για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, διαβήτη και ορισμένα είδη καρκίνου. Στην Covid-19 εποχή που ζούμε δε θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε και τον ουσιαστικό ρόλο που παίζει η σωστή διατροφή, στην υγεία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού του ατόμου. Για αυτό το λόγο, ζητήσαμε τη συμβουλή της κυρίας Σαββίνας Κουσαΐτη, κλινικής διατροφολόγου.
Το παρακάτω άρθρο, ελπίζουμε να φανεί χρήσιμο σε όλους εσάς.


«Νόσηση από Covid-19: Τι διατροφή να ακολουθήσω»;

Σε αυτήν την φάση της πανδημίας, όπου η Covid-19 μπορεί να έχει χτυπήσει και την δική σας πόρτα, σας δίνουμε κάποιες οδηγίες διατροφής για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ανταπεξέλθει.


Αν βρίσκεστε σε καραντίνα στο σπίτι για ήπια λοίμωξη από COVID-19, μην ξεχνάτε ότι η καλή διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να βοηθήσετε το σώμα σας να καταπολεμήσει αυτήν την ασθένεια.


Η διατροφή βοηθά στην υποστήριξη και βελτίωση του προστατευτικού «φραγμού» του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοκυττάρων, των αντισωμάτων, του δέρματος, του αναπνευστικού και γαστρικού βλεννογόνου.


Η έγκαιρη λήψη φαρμάκων, η καλή ανάπαυση, η ενυδάτωση και η υγιεινή διατροφή μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε από την ασθένεια.


Νερό


Είναι πάρα πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της νόσου, ειδικά αν έχετε πυρετό ή αντιμετωπίζετε διάρροιες, διότι υπάρχει συνεχής απώλεια νερού από το σώμα σας. Μένοντας ενυδατωμένοι βοηθάτε στην αναπλήρωση των χαμένων υγρών και των ηλεκτρολυτών.


Μπορείτε να καταναλώνετε ηλεκτρολύτες, ζωμούς, φρέσκους φυσικούς χυμούς, τσάι, σούπες, νερό καρύδας. Ενυδατικές και νόστιμες επιλογές!

Πρωτεΐνες


Οι πρωτεΐνες βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών και στην διατήρηση του μυϊκού ιστού. Μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει να διορθωθεί η βλάβη και να ξεπεραστεί η αδυναμία μετά τη νόσο. Βεβαιωθείτε ότι η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης είναι περίπου 60-80 γραμμάρια την ημέρα.


Μπορείτε να εντάξετε στην διατροφή σας αυγά, σόγια, όσπρια, τυρί, γάλα, ψάρι, κοτόπουλο.

Μικροθρεπτικά συστατικά


Το ανοσοποιητικό σας σύστημα υπερλειτουργεί και χρειάζεται για να ανταπεξέλθει άφθονες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Προσθέστε πολλά χρωματιστά λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους.


Υδατάνθρακες & λίπη


Μην επικεντρώνεστε μόνο στα θρεπτικά συστατικά, οι θερμίδες είναι εξίσου σημαντικές,όταν νοσούμε. Οι θερμίδες θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της μόλυνσης και θα βοηθήσουν στη γρήγορη ανάρρωση. Διαλέξτε τροφές πλούσιες σε θερμίδες, αλλά
ταυτόχρονα βεβαιωθείτε ότι είναι υγιεινές. Οι επιλογές περιλαμβάνουν σιτάρι, πατάτες, γαλακτοκομικά, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς.


Επιλέξτε τροφές που είναι εύπεπτες. Προτιμήστε σπιτικά γεύματα και παρασκευάστε τα σε καλές συνθήκες υγιεινής.


Βιταμίνες που φαίνεται να βοηθούν…


Βιταμίνες C και D


Η λήψη συμπληρωμάτων πάνω από τη Συνιστώμενη Διαιτητική Δόση (RDA), αλλά εντός των συνιστώμενων ανώτατων ορίων ασφαλείας, για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες C και D, μπορεί να βοηθήσει.


Η βιταμίνη C σε τρόφιμα βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, ντομάτες, πατάτες, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο, φράουλες, λαχανάκια Βρυξελλών και πεπόνι. Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ασφαλή σε προσλήψεις έως και 1.800 mg/ημέρα για παιδιά, ανάλογα με την ηλικία και έως 2.000 mg/ημέρα για ενήλικες.


Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού, ιδιαίτερα σε άτομα με επίπεδα 25(OH)D μικρότερα από 25 nmol/L (10 ng/mL).


Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που υπάρχει φυσικά σε λίγα μόνο τρόφιμα, όπως στα λιπαρά ψάρια (συμπεριλαμβανομένου του σολομού και του τόνου) και στα έλαια από συκώτι ψαριών και σε μικρές ποσότητες στο μοσχαρίσιο συκώτι, στο τυρί και στους κρόκους αυγών.
Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, ειδικά το εμπλουτισμένο γάλα, παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D.
Το RDA για τη βιταμίνη D κυμαίνεται από 10 έως 15mcg (400 διεθνείς μονάδες [IU] έως 600 IU) για παιδιά, ανάλογα με την ηλικία, και από 15 έως 20mcg (600 έως 800 IU) για ενήλικες. Το σώμα μπορεί επίσης να συνθέσει βιταμίνη D από την έκθεση στον ήλιο. Θα μπορούσατε για παράδειγμα να καθίσετε στο μπαλκόνι σας για 15-20 λεπτά να εκτεθείτε στο ήλιο και να βελτιώσετε και την διάθεσή σας.


Ψευδάργυρος


Επί του παρόντος, τα δεδομένα είναι ανεπαρκή για να υποστηρίξουν συστάσεις υπέρ ή κατά της χρήσης ψευδαργύρου για την πρόληψη ή τη θεραπεία του COVID-19. Ωστόσο, λόγω του ρόλου του ψευδάργυρου στο ανοσοποιητικό σύστημα και στη διατήρηση της ακεραιότητας του επιθηλίου, των αντιιικών του δράσεων και των αντιφλεγμονωδών επιδράσεών του, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η επαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της COVID-19 και τη σοβαρότητά του. Επιπλέον, τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας ορισμένων από τα συμπτώματα του COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας και της απώλειας γεύσης και όσφρησης. Οι προσλήψεις έως και 4–34 mg ψευδάργυρου/ημέρα σε τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής για βρέφη και παιδιά, ανάλογα με την ηλικία, και έως 40mg/ημέρα για τους ενήλικες είναι ασφαλείς.


Μαγνήσιο


Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η εξασφάλιση επαρκούς κατάστασης μαγνησίου είναι σημαντική για τη διαχείριση της COVID-19 λόγω των επιδράσεων του μαγνησίου στην ανοσία, τη φλεγμονή και το καρδιαγγειακό σύστημα.


Το μαγνήσιο υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, όπως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους και στα δημητριακά ολικής αλέσεως.


Το μαγνήσιο στα τρόφιμα θεωρείται ασφαλές σε οποιαδήποτε πρόσληψη. Το μαγνήσιο από συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα που περιέχουν μαγνήσιο, είναι ασφαλές σε προσλήψεις έως και 65 έως 350 mg/ημέρα για παιδιά, ανάλογα με την ηλικία, και έως 350mg/ημέρα για ενήλικες.


Τέλος…


Είναι πάρα πολύ σημαντικό να είστε σε διαρκή επικοινωνία με τον προσωπικό σας γιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει για το ποιες βιταμίνες μπορεί να χρειάζεστε και σε ποια δοσολογία, γιατί μπορεί οι παραπάνω βιταμίνες να αλληλεπιδρούν με ενδεχόμενη πρόσληψη φαρμακευτικής αγωγής.

Κουσαΐτη Σαββίνα
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Επιστήμονας Τροφίμων

Τηλ. Επικοινωνίας: 6987009774
e-mail: kousaitisavvina@gmail.com
Instagram: dietitian_savvina
Facebook: DietitianSavvina
Website: https://www.dietitiansavvina.com

Σαββίνα Κουσαΐτη


Κλινική Διαιτολόγος 

Η Σαββίνα είναι Κλινική Διαιτολόγος, ενεργό μέλος στο Συμβούλιο Εγγραφής Επιστημόνων/ Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου και μέλος της Κυπριακής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (CyESPEN).

Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου το 2016 και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διαιτολογία, το 2018, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η προπτυχιακή της διπλωματική εργασία αφορούσε στην υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής και στην συνιστώμενη αύξηση βάρους κατά την κύηση, ενώ στην μεταπτυχιακή διατριβή της ασχολήθηκε με τις επιστήμες της

Διατροφογενετικής και Διατροφογενωμικής, μελετώντας την επίδραση συγκεκριμένων γονιδίων και πολυμορφισμών στην προδιάθεση της παχυσαρκίας. Ως επαγγελματίας σε έναν κλάδο ο οποίος εξελίσσεται διαρκώς προσπαθεί να ενημερώνεται πάντα για τα νέα επιστημονικά δεδομένα, διαβάζοντας άρθρα από έγκριτα περιοδικά, παρακολουθώντας συνέδρια και ημερίδες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Leave a Comment

Your email address will not be published.